Wetenswaardigheden
Als je wat koopt wil je natuurlijk graag weten wat je precies koopt. Daarom proberen we d.m.v. duidelijke foto's, goede omschrijvingen en informatie je een zo compleet mogelijk beeld te geven van alle producten. Wees je ervan bewust dat er in de webshop ook gebruikte producten staan. Meestal onder de noemer brocante, vintage of tweede kansjes. Vaak nog in goede staat, maar meestal met gebruikssporen en/of oneffenheden. Bij het product onder het kopje conditie vind je of het om een nieuw of gebruikt artikel gaat. En als je toch nog vragen hebt kun je ons bellen, ons telefoonnummer staat vermeld in de contact gegevens. Wij staan je graag te woord om één en ander toe te lichten.
Wat is:
Antiek
Het woord antiek is een verzamelnaam voor oude kunst-, sier- en gebruiksvoorwerpen van minstens 100 jaar oud. Voor boeken is deze periode 75 jaar. Het zijn producten die gemaakt zijn in een periode waarin er minder massaal en vaker met de hand geproduceerd werd. Ook was er toen nog weinig import uit Aziatische landen. Er werd veelal gebruik gemaakt van duurzame materialen en omdat er niet op hele grote schaal geproduceerd is zijn deze producten vaker ook zeldzaam.
Brocante
Brocante is een Frans woord en betekent rommelmarkt, handel in gebruikte voorwerpen. Brocante artikelen komen uit grootmoeders tijd, de periode van 1920 tot 1980. Het zijn vaak unieke, sfeervolle items die een doorleefde, landelijke, romantische look hebben die deze artikelen zo populair maken Zo zijn ze soms wat verweerd, met afgebladerde verf, sleets, een beetje scheef of hebben hier een daar een kras, buts of kleine scheurtjes. Deze kleine ’gebreken’ van brocante zijn dan ook een verschil ten opzichte van vintage dat uit dezelfde periode komt maar waarbij verwacht wordt dat het item juist nog in gave staat is. brocante is ook geen antiek, daar is het vaak te 'jong' en/of niet waardevol genoeg voor. Je mag aan brocante items zien dat het gebruikt is en dat meerdere eigenaren je voor zijn geweest.
En dan heb je nog nieuwe brocante. Dit is misschien een beetje vreemde term, omdat hierboven gesteld werd dat brocante items juist oud zijn. Met nieuwe brocante worden nieuwe producten, maar in de stijl van oude brocante bedoeld. Zo is bijvoorbeeld de verf er bij nieuwe brocante opzettelijk afgeschuurd, om zo het uiterlijk te creëren van oude brocante. Dit brengt ook een bepaald voordeel met zich mee: Nieuwe brocante heeft niet de 'defecten' die oude brocante kan hebben. Zo heb je dus wel het uiterlijk en de sfeer maar niet de lasten en ongemakken van oude brocante.
Vintage
Vintage items, of het nu stof, kleding, meubels of spullen zijn, zijn minimaal 30 en maximaal 100 jaar oud. Over het algemeen zijn het hoogwaardige producten met een unieke stijl. Vintage items verkeren in tegenstelling tot brocante in een zeer goede authentieke staat maar zijn ook tweedehands artikelen en kunnen dus wel enige sporen van gebruik hebben.
Retro
Retro verwijst naar een stijl uit de jaren ’50-’70. De term Retro is afgeleid van het woord ‘retrospectief’, wat ’terugblikken’ betekent. Retro-items hebben een ouderwetse uitstaling en zijn dus niet per definitie oud maar kunnen ook nieuw gemaakt zijn, maar dan wel met de kenmerken van die specifieke tijdperiode.
Tweede Kansjes
Tweede kansjes zijn gebruikte artikelen die een tweede leven verdienen. Ze zijn behalve leuk, uniek en hip in een prima staat, minder milieubelastend, soms opgeknapt (refurbished), prettig geprijsd en altijd met zorg uitgezocht. Aangezien ze al een eerder leven hebben gehad, kunnen er altijd lichte gebruikssporen en/of oneffenheden aanwezig zijn. In de omschrijving bij het artikel wordt duidelijk de conditie van het product vermeld.
Emaille
Emaille is vaak bekend van de “oude” broodtrommels en petroleumstellen. Het is sterk, onbrandbaar, kras-, kleur- en ovenvast en glad waardoor het hygiënisch, duurzaam en goed bruikbaar is. Mede daardoor vond je in de jaren ’60-’70 hele keukenuitzetten van emaille. Emaille is nog steeds gewild en niet alleen bij verzamelaars omdat het behalve praktisch ook erg decoratief is. Emaille is een laag gekleurd glas, aangebracht op voorwerpen van metaal. Op een temperatuur van 800 à 900 °C smelt het glas aan het metaal. Omdat een emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. Daar waar de ondergrond niet meer beschermt is ontstaan er dan vaak roestplekjes
Aardewerk of porselein
Aardewerk en porselein zijn beide producten die in de basis worden gemaakt van klei en water maar die wel degelijk verschillend zijn.
Aardewerk is klei die bij lagere temperaturen (800 tot 1.150 graden Celsius) wordt gebakken, waardoor een poreuze en grove textuur ontstaat. Het heeft soms een wat grillige structuur. Na het glazuren en een tweede bakbeurt ligt het glazuur als een aparte laag op het aardewerk. Het is iets zwaarder en breekbaarder dan porselein. Grote schalen met een robuust uiterlijk worden hoofdzakelijk in aardewerk gemaakt.
Bij het delicate porselein wordt er fijnere klei gebruikt waaraan Kaolien toegevoegd wordt. Het wordt bij hogere temperaturen afgebakken (1200-1500°C) wat resulteert in doorschijnend en zeer hard materiaal met minder onzuiverheden, waardoor het ook dunner vervaardigd kan worden. Ondanks zijn lichtere gewicht zal porselein dus minder snel breken dan aardewerk. Er zijn verschillende varianten van porselein, onder andere Bone China, dat nog sterker is doordat het as van runderbotten bevat.
Om te herkennen van welk materiaal een item gemaakt is kun je naar de onderkant kijken. Hoewel met enige ervaring het materiaal zeker ook aan de voor- of bovenkant te herkennen is blijft de onderkant de gemakkelijkste manier. Als de ongeglazuurde rand wit en hard is, dan heb je porselein in handen. Is de tint grijs of zelfs wat rood dan gaat het om aardewerk.
Chip
In de servieswereld wordt er over een chip gesproken als er een kleine beschadiging is. Dit soort kleine, meestal ronde beschadigingen vind je veelal op de rand en zijn er door het stoten afgetikt.
Haarlijn
Bij een haarlijn is een item niet gebroken maar is er sprake van een onvolkomen breuk. Het is de meest kwetsbare plek van het betreffende serviesdeel. Als er sprake is van bijvoorbeeld een kopje of kan, zal deze niet waterdicht meer zijn, maar zal de vloeistof heel langzaam uit de haarlijn druppelen
Craquelé
Craquelé is Frans voor 'gebarsten', je spreekt het uit als krakelee. Het zijn hele fijne barstjes (haarscheurtjes) die ontstaan in glazuur, een vernis- of verflaag maar ook in leer. Vaak zijn ze ontstaan door ouderdom of door een slechte behandeling maar ze kunnen ook gemaakt worden. Zo kan men bijvoorbeeld het effect van veroudering aan een verflaag geven, terwijl het niet echt zo oud is. Als er op een stuk serviesgoed craquelé te zien is, is de bovenste laag (het glazuur) beschadigd. Hierdoor kan er vuil door de glazuurlaag heen trekken en op het aardewerk of porselein achterblijven. Het wil niet zeggen dat het product niet meer waterdicht is.
Beboterd
Bebotering bij serviesgoed ontstaat als er beschadigingen zijn in de bovenste laag (het glazuur) door bijvoorbeeld craquelé, scheurtjes, haarlijnen of chips. Vuil en vet kunnen zich dan vasthechten onder de glazuurlaag aan het aardewerk of porselein.. Dit komt door gebruik van het servies en bijvoorbeeld tijdens het afwassen en is eigenlijk niet te voorkomen. Wanneer het servies in aanraking komt met water kunnen vuil en vetresten de onderste laag gemakkelijk bereiken. Hoe intensiever het stuk gebruikt is, hoe donkerder het vaak is geworden.
Patina
Als er op metalen voorwerpen van bijvoorbeeld koper of brons een “vervuild” laagje is ontstaan noemen we dit patina, wat ze een verweerd en rustiek uiterlijk geeft. Afhankelijk van de ondergrond varieert deze kleur van grijsgroen tot donkerbruin. Deze laag is door de tand des tijd ontstaan onder invloed van zuren en zuurstof maar kan ook kunstmatig worden bewerkstelligd door gebruik van chemische middelen. Dit laatste noem je patineren. Ook roest ontstaat op een natuurlijke wijze, maar tast in tegenstelling tot patina het basismateriaal aan en verzwakt het. Een patinalaag vormt juist in de loop der tijd een beschermend laagje.
Sleets
De term sleets wordt gebruikt voor producten die niet kapot zijn, maar door het gebruik of ouderdom aangetast en versleten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleuren die verbleekt zijn of verf die verdwenen en letterlijk afgesleten is. Sleets zilver is bijvoorbeeld een verzilverd product waarvan het zilverlaagje deels vanaf gepoetst is.
Monogrammen en merktekens
Een monogram of merkteken is een herkenbaar symbool, veelal bestaande uit de initialen van een persoon, soms aangevuld met cijfers of een afbeelding. Ze werden en worden gebruikt om de maker/ontwerper zichtbaar te maken. Je vindt ze bijvoorbeeld op zilveren voorwerpen en aardewerk zoals Delfts Blauw. Maar ook oud linnenwerk is vaak gemerkt en voorzien van een monogram. Variërend van intialen in een simpel kruissteekje tot prachtige borduurwerken. Wasgoed werd in die tijd met de hand gewassen of ging naar de wasserij. Om er voor te zorgen dat het linnengoed weer bij de juiste eigenaar terug kwam werd het gemerkt.
Niets van deze site mag zonder toestemming van Simple Pleasures gebruikt/gekopieerd worden. Dit geldt voor zowel tekst als foto's.